Uit de oude doos

 

 

Krantenfoto uit 1964. In die tijd waren er nog geen pupillen bij de vereniging.
Je kon pas lid worden na je 12e verjaardag.

Achterste rij van links naar rechts :
Frits Derksen(leider), Gertie Schut, Henk Ribbink(leider), Jan Jochems,
Jan Willem Schut(leider), Henk Jansen, Wim Freriks, Jan Konink, Roel Kleier.

Voorste rij gehurkt,van links naar rechts :
Peter Dolman, Arthur Hillebrandt, Harry Wagenaar, Guus Jurriëns,
Reinder Meijerink, Hans Schaapman.

Deze foto van het toenmalige 2e elftal is gemaakt op 24 april 1952. De foto is genomen op het veld achter de boerderij van Toon Boks ( “de weije van Toon Soep”) bij de Hagenbrug. De plek is tegenwoordig de hoek van de Vlinderstraat/Wolterbeeklaan. De bomen op de achtergrond zijn van de toenmalige camping “Klein Canada”..Rechts achteraan staat de nog bestaande villa van het park. De Koningspage , de Keizersmantel en de daaraan gebouwde huizen werden 18 jaar later gerealiseerd.

Staande v.l.n.r. ; J.Moeilijker , Rein van de Bosch , Marinus Klopman , B. Neger , Jan Vrijs , Jos Bingen , Dik Wilbrink , Bertus Bomhof , Jan Schut , Ab Boks , Jan Tijhof , Ruth Bredewold.

Gehurkt ; Mart van Zuuren , Jan Klopman , Marinus van de Berg , Aalt Brouwer , Marten Denekamp.

De heer Moeilijker was de echtgenoot van de vroedvrouw in Beekbergen . Bijna alle leden uit deze periode hadden als jonge vader met haar te maken of zijn door haar op de wereld geholpen.

Rein van de Bosch heeft vele functies bij de club gehad. Penningmeester , bestuurslid en elftalcommissie. Ook ‘runde’ hij de fietsenstalling aan de Engelanderholt. Men betaalde 10 cent (€ 0,04) voor de fiets. De weinige auto’s stonden langs de weg. Op ons huidige complex aan de Veldhofweg heeft hij jarenlang de lijnen gekalkt.

Niet helemaal zeker is het of dit Marinus Klopman is. B.Neger was bestuurslid.

Jan Vrijs was de zoon van de bovenmeester en is bij de V.V.B. een legendarisch persoon geworden. Hij was o.a. meer dan veertig jaar secretaris. De spelers van de V.V.B. werden ook wel de jongens van Jan Vrijs genoemd. In 1981 legde Jan de eerste steen in ons nieuwe clubhuis.

Jos Bingen was o.a. voorzitter en samen met zijn broer Sjeng (Jean) grote stimulators van het voetballen in het algemeen.

Jan Schut was later bestuurlid van de Boerenpartij(Hendrik Koekoek) en werd i.v.m. de vele “Schutten”in de club Jan Schut Boerenpartij genoemd. Hij werd later bestuurslid en ontving o.a. de scheidsrechters en de tegenstanders.

Ab Boks is de zoon van de grondeigenaar Toon Boks (Bijgenaamd Toon Soep) en Ab bezoekt nog steeds bijna alle wedstrijden van het eerste.

Jan Tijhof was één van de oprichters van de club en later ook bestuurslid.
Ruth Bredewold had een groentezaak aan de Arnhemseweg bij de Hagenbrug en verkocht zondags limonade en snoep bij de wedstrijden. Hij betaalde daarvoor f.3,50 (€ 1.50) per jaar pacht. Hij was , als voorzitter , de grote stimulator van de verhuizing naar de Engelanderholt in 1952.

Mart van Zuuren is twee jaar voorzitter geweest , heeft in diverse commissies gezeten en is jarenlang elftalleider geweest.

Marinus van de Berg (keeper) is naar Zuid-Afrika geëmigreerd en kort daarna om het leven gekomen door een aanslag, doormiddel van een autobom.

Van de verder niet nader genoemde personen was niet veel vermeldenswaardig te vertellen , echter de namen van bijna alle spelers komen we nog steeds in onze club tegen door hun kinderen , klein- en achterkleinkinderen.

Boomplanten 1986

Twee foto’s uit 1986 van het planten van de bomen voor de nieuwe (1981) kantine .
We herkennen nog enige personen , misschien zien enkele nu 40 jarigen en ouder zichzelf terug.
Bovenste foto :
Voorzitter Bertus Dijkman en enkele vertegenwoordigers van de Gemeente Apeldoorn. De man die de boom vast houdt is de nog jeugdige Arnold Wemerman.
Op de achtergrond herkennen we o.a. Gerrit Palm (met stropdas) , Eef Wijnen (voor open kantine deur) , Bert Custers (bril,snor en lichte jas) , Rein van den Bosch(met pet en sigaret), Geert Hoevers (met hoed en bril).

Onderste foto :
o.a. Gert Hoevers en Arnold Wemerman.

Met dank aan Teun Jochems

Jan Vrijs 1944

Op bijgaande foto zien we Jan Vrijs ( zwarte broek) in actie. De foto is genomen in de oorlogstijd. De voetbalvereniging Beekbergen speelde toen op een veld op de hoek van de Engelanderweg en de Arnhemseweg nabij de Lange Amerikaweg. Het was wel provisorisch in die tijd. Er waren geen netten achter de doelen en ik zie ook geen lijnen of afrastering staan. Ook is de grasmat , zo te zien , niet van grote kwaliteit. Vermeldenswaardig is nog dat de voetbal vereniging het terrein moest verlaten vanwege de aanleg van een vliegstrip. In april 1945 betrok Prins Bernhard het Spelderholt om in de buurt te zijn van zijn militaire staf op het Loo in Apeldoorn. De vliegstrip werd door gearresteerde NSB-ers en Landwachters vlak gemaakt op een heel pesterige manier. bv, bomen en struiken uitgraven met een eetlepel etc. De airstrip is er maar één jaar geweest. In oktober 1946 is de heer van de Beek ( respectievelijk vader en opa van Johan en Nelson) er een houtwal begonnen. Tegenwoordig is het gehele terrein begroeid met bomen en struiken en is er niets meer te zien van het vliegveld of de houtwal.

Met dank aan Teun Jochems

In 1990 werd in Mexico de wereldkampioenschappen voetbal gespeeld. In Berkel Enschot werd hierop een jeugdtournooi , gesponsord door Super de Boer , gehouden. Voor ons dorp Beekbergen deden de volgende spelers mee :

Achter het Spandoek van links naar rechts :

Marcel van de Staay , Michiel Smit , Jan van de Heuvel (sponsor), Huub Neuteboom , Christel Smit , Gerrie Mühren (oud international) , Ewout de Groot , Bert Custers (leider) , Sander Neuteboom , Berry Scholten , Danny van Engeland , Koen Goedhart en Jan-Egbert van Twillert.

Veel bekende leden , inmiddels alweer 25 jaar ouder en nu soms nog als veteranen spelend.

Met dank aan Teun Jochems

Foto van een jeugdelftal uit 1959. De foto is genomen op het veld aan de Engelanderholt.

De bij velen, nu nog bekende, namen luidden als volgt. Van links naar rechts :

Achterste rij ;
Arie Stans, Adri Klopman, Jan Vrijs jr. ,André van Teeclenburg, Atie Putters, Henk van Tongeren, Ety Boom, Wim van Mourik, Wim Walgemoed.

Middelste rij ;
Herman Meijerink en Henk Klopman.

Voor geknield ;
Teun Ruysch, Chris Plante, Willy Plante, Wim Klomp, Henk Rouwenhorst, Henny van Driel, Peter Dolman, Guido de Goede, Martin Eskes, Andries Scholten.

Met dank aan Teun Jochems

Het zesde elftal uit 1992.

v.l.n.r. :

Staand: Arie Dolman, Herman Konink, Wim (Aaltje) van Mourik, Henk Schut jr., Marinus (Otje) Boom, Rik van Dokkum, Ewout Bouwmeester, dhr.Hendriks (Sponsor), Ton Hoenink.

Geknield: Diederik Konink, Hans Bakkus, Joop Simons, Bram Leemkuil, Wim Klomp, Jan van den Enk, Teun Westerik.

Met dank aan Teun Jochems

B elftal 1988

V.l.n.r. :
Staand: Teun Jochems, Hendrik van den Brink (leiders), Willem Capel, Gerard van der Kleij, Steven Wilbrink, Derk Wolters(trainer), Roelf-Jan van Ark, Ronnie Kroon, Rolf Kalksma,

Gehurkt: Richard (Jeroen?)Kleverwal, Jan Ray Mosher, Marco Weenk, Jeroen(Richard?)Kleverwal, Jeroen Jochems, Harry Weenk, Vincent Kroon.

met dank aan Teun Jochems

VV Beekbergen 1943

De voetbalvereniging speelde toen op de hoek Arnhemseweg/Engelanderweg (in de buurt van het viaduct).

Het veld was zo te zien slecht en er hoefden nog geen netten achter de doelen. In verband met het vliegveld voor Prins Bernhard (Spelderholt) moesten we daar in 1945 weg.

De enige naam die Teun heeft kunnen achterhalen is de geknielde persoon links : Jan Vrijs.

De moeilijkheid was, in die jaren, voldoende spelers voor het elftal te vinden. Vele jonge Beekbergenaren waren i.v.m. de oorlog te werk gesteld of erger. Men zorgde voor een elftal door te spelen met “gast”spelers. Vandaar de moeilijk te achterhalen namen. Het waren meestal geen leden.

Met dank aan Teun Jochems

Het Eerste van Beekbergen uit 1961

De spelers zijn v.l.n.r.

staand: Dik van Egteren, Frits Derksen, Ben van den Enk, Karel Klopman, Bart Schut, Peter Goldebelt.

geknield: Johan de Grip, Gert Jan Koldenhof, Wim Ribbink, Jopie Dolman, Jan Willem Schut, Tonnie Ribbink.
Met dank aan Teun Jochems

C-elftal uit 1985.

vlnr. staand :

Gerard van de Kleij, Gerben Oosterink, Richard Hartgers, Gerben Ribbink, Corrie Kaal(leider), Edwin van den Beld.

geknield : Erwin Greven, Willem van Capel, Ronald Boom, Jeroen (Richard?) Kleverwal, Arnold Wemerman jr., Richard(Jeroen?)Kleverwal.

De foto is beschikbaar gesteld door Gerard van de Kleij

Elftal van de VV Beekbergen in 1950.

staand vlnr: Ab Beekman, Jan Vrijs, Jo Ruysch, Jan Klopman, Berend Dolman (bijnaam Ben Ali), Hein Woudenberg, Jaap Testerink, Kees Wilbrink, Ab Dolman en Ruth Bredewold.

geknield: Gert Jan Koldenhof, Rein van den Bosch, Jopie Dolman, Mart van Zuuren en Willem Witteveen.
Met dank aan Teun Jochems

Het dames elftal van de v.v. Beekbergen uit 1973.

staand v.l.n.r.: Hans Dolman (leider), Evelien Dolman, Reinie Ruijsch, Gerrie Jochems, Annemiek van Dalen, Wilma Jurriëns, Germa Dolman, Hellen van de Wal, Gerrit van Engeland(leider).

gekn. v.l.n.r. : Dietje Beltman, Henny Meijerink, Tonny van de Bosch, Dinie Oosterkamp, Lida Hogeweij, Mary Wilbrink en Annie Weenk

Met dank aan Teun Jochems

De allereerste foto van de V V Beekbergen uit 1930.

Achterste rij v.l.n.r.: H. Dolman, T. Klopman, J. Palm, T. Wilbrink, B. Dolman en G. Ilbrink.
Midden : D. Modderkolk , onbekend, J. van de Berg.
Voor : Andries Wilbrink, P. van der Schaaf, J. Bosman

Met dank aan Teun Jochems

vv Beekbergen E1 1995

Staand: R. Steenbergen (leider), Gert Jan van de Berg, Sjoerd Harder, Niels van Leeningen, Jan Willem de Groot, Martin Huiskes(Leider).

geknield: Jordi Vakkert, Michel Huiskes, Daniel Hillebrandt en Sander Steenbergen.

Met dank aan Teun Jochems

VV Beekbergen, plm 1935
Staand vlnr :
F.Koldenhof, M.Dolman, H.Poppen , Klaas ?????, T. Wilbrink, G. Wilbrink, M.Woudenberg, Onbekend bestuurslid.

voor : Andries Wilbrink , Onbekend , D. Willemsen.

Met dank aan Teun Jochems

Het vijfde elftal uit 1990.

staande vlnr: Henk Essenstam, Erna Essenstam, Henri Konijnenberg, Jan Willem Schut, Erik Jochems, Anja Essenstam, Gerrit van Loenen, Ab van Zeist, Humphrey Lemaire, Anton Dolman.

gekn. vlnr : ????, Wim Kamperman, Johan Beltman, Harry Schut, Paul Engel, Jacky Poirrié.

Met dank aan Teun Jochems

E1 en E2 in 1980.

staand vlnr. : Achteraan Corrie Kaal (leider)
Gerard Jeulink, Nico Loppersum, Erwin Greven, Richard Hartgers, Rob Janssen, Bob Jonker, Gerben Oosterink, Marco Hendrijks.

geknield: Peter van der Heijden, Marcel Tijhof, Ronald Boom, Roeland Boonstra en Harold Leemkuil.

Met dank aan Teun Jochems

Het eerste elftal uit 1965, gespeeld werd er nog aan de Engelanderholt.

v.l.n.r. :

Staande: Jan Severijn (trainer en later internationaal scheidsrechter). Claus Gengenbach, Wim Walgemoet, Ben van den Enk, Ton Tijhof, Gerrit Sneller, Jan Willem Schut, Teun Ruijsch.

geknield: Willem Dros, Evert-Jan Plante, Henk van Tongeren, Rinus van Driel, Johan de Grip en Henk van Laar.

Met dank aan Teun Jochems

De E1 uit 1982

vlnr. : Leiders Erik Fiks en Joop Buitenhuis,

staand : Edwin van de Beld, Thijs Uyttenboogaard, Michel Kleverwal, Andre van de Beld, Johan Buitenhuis, Marco Kamperman, Cees Vriezen, René Oosterkamp en Gerard van de Kley.

zittend : Henry Wulfsen, Richard Kleverwal, Edwin Buitenhuis, Jeroen Kleverwal, Vincent Kroon en Ronnie Kroon.

Met dank aan Teun Jochems

Het kampioens A-elftal uit 1976.

staande : vlnr

Eef Barten (trainer), Addy Groen, Edy Willems, Rob Willems, Wim Hartgers, Renéé van de Bosch, Jan Schut, Gert van Dijk(leider), Ad Hillebtrand (leider).

zittend : vlnr

Harry Oosterkamp, Gradus van de Berg, Romeo Dekany, Henk Muller, Jaap welgraaf, Renéé van Dijk, Jelle van de Meulen, Bert Bonhof.

Met dank aan Teun Jochems

Een elftalfoto uit 1955

Staande vlnr. : Onbekend, Jan Willem Schut, Johan de Grip, Dik Wilbrink, Mart van Zuuren, Arie Dolman, Bertus van Laar, Jan van Laar, Freek Bakker, Ab Dolman .

Geknield vlnr.: Ab Boks, Gert Jan Koldenhof, Jo Dolman, Henk Wilbrink, Aalt Brouwer, Marinus van de Berg en Jaap Testerink.

met dank aan Teun Jochems

VV Beekbergen in een Amerikaans boek

Als bijlage een bladzijde uit een Amerikaans boek over “Soccer in Holland”. Geschreven door Rein (Dutch) Kemeling. Bij de clubs noemt hij de beroemdste spelers. Wij staan bij Xerxes, Ajax, Heerenveen en VUC. Bij de beroemdheden Johan Cruijff Ajax, Faas Wilkes Xerxes Abe Lenstra Heerenveen, Bertus de Harder VUC staan de VV Beekbergen met Lucas en Aalderd van Gerrevink.

Op de 2de foto uit hetzelfde Amerikaanse boek een foto van het zevende in (ongeveer 1981).

Met dank aan Teun Jochems

 


3 Comments

 • Robbert

  december 21, 2017

  Dag Johan, Leuk om te horen! Als je nog een mooie foto hebt uit die tijd kunnen we die plaatsen op de site!
  Groeten, VV Beekbergen

  Reply
 • G van Eck

  mei 11, 2020

  Ik mis de foto van C1 uit de jaren zestig
  Die werden toen kapioen

  Reply

Geef een reactie